Wat doet een Business Consultant?

-

Ontmoet Robin! Robin van Kaathoven is Business Consultant bij Luminis. Leuke functietitel, maar wat doe je dan eigenlijk? Wat verstaan we eronder bij Luminis? We geven je graag een beeld hierbij door een interview met Robin. Toch zou jouw invulling van Business Consultant bij Luminis net iets anders kunnen zijn. Bij Luminis is namelijk de mens het uitgangspunt en niet een profiel. Wij vinden het belangrijk dat jij bij ons past. Alleen dan komen de beste kwaliteiten naar boven en heb je het meeste plezier in je werk.

Hieronder lees je het interview met Robin. Herken jij je hierin? Wij gaan het gesprek graag met je aan!

Robin, waarom heb je voor Luminis gekozen?

Ik heb ooit voor Luminis gekozen omdat ik enthousiast word van innovaties op het gebied van IT, Cloud en Data. De snelheid waarin nieuwe diensten en digitale producten worden geïntroduceerd neemt toe, net als de variatie aan verdienmodellen die bij deze nieuwe producten en diensten horen. Moderne software technologie opent deuren om sneller waarde te creëren, maar hoe pak je dit aan? Van welk productontwerp zijn je klanten het meest gecharmeerd? Welk businessmodel past hierbij en wat is haalbaar met software technologie? Precies deze vragen staan centraal bij de wijze waarop Luminis, klanten helpt om de volgende stap te zetten.

 

 

Hoe begin je bij een nieuwe klant?

Hoewel ik als Business Consultant zelf een netwerk heb, word ik doorgaans door m’n commerciële collega’s geïntroduceerd bij klanten. Het is dan mijn taak om het vertrouwen te winnen van m’n gesprekspartner en Luminis te positioneren op board-room niveau. Een business design workshop is bijvoorbeeld een mooie manier om de relatie te leggen tussen de strategie van een bedrijf en de digitale producten die daaraan bij kunnen dragen. Na enkele vervolggesprekken ga ik doorgaans in een adviesrol aan de slag waarbij ik zelf de handen uit de mouwen steek. In m’n laatste opdracht startte ik bijvoorbeeld als Product Owner. Voor mij een mooie manier om mensen en het domein beter te leren kennen en natuurlijk zelf het voorbeeld te geven van de invulling van zo’n rol.

Dus als Business Consultant ben je soms ook Product Owner?

Zo’n rol zal ik slechts tijdelijk invullen. Ik werk namelijk het liefst in de fase waarin business concepten en projectdefinities nog niet zijn uitgewerkt, daar ligt mijn kracht. Mijn focus is dus niet het opleveren van projecten maar het transformeren van bedrijven naar wendbare organisaties die in staat zijn de mogelijkheden van software technologie te vertalen naar business voordelen. Ik realiseer me dat ik dit niet alleen kan en prijs me gelukkig met m’n Luminis collega’s die ik in diverse expertises kan aanhaken en die onderdelen kunnen invullen van de weg die ik voor me zie voor de klant. Zoals bijvoorbeeld een business analist die veel sterker is om een concept te concretiseren naar systeem requirements en een projectdefinitie.

En wat doe je als het project loopt?

Als we in die fase zijn aanbeland ben ik vaak m’n netwerk binnen de klantorganisatie alweer aan het verbreden om te kijken hoe Luminis meer kan bijdragen dan deze ene opdracht. Het is mijn taak om op deze manier de relatie tussen klant en Luminis te verstevigen en niet in de valkuil te stappen dat ik zelf full-time voor deze ene klant aan de slag blijf. Wel blijf ik deze relatie bewaken en hierin bijsturen omdat ik als geen ander de relatie kan leggen tussen waar de klant heen wil en de rol van Luminis hierin.

Heb je als Business Consultant ook een commerciële rol?

Voor de lange termijn strategie voor een klant werk ik samen met m’n commerciële collega. Voor grote accounts maken we een lange termijn plan waar de strategie van het bedrijf en hun business model centraal staan. Natuurlijk delen we deze strategie met de klant en stellen we het bij n.a.v. deze gesprekken. Dat zijn meteen de momenten waarop een klant merkt dat we partner zijn en geen leverancier.

Waar word je nu echt blij van?

Een organisatie transformeren is niet eenvoudig. Ik werk vaak met mensen die minder willen of kunnen bijdragen aan de veranderingen die nodig zijn. Dat hoort bij m’n job. Digitaal leiderschap is voor mij ook een ambassadeursrol en ik weet dat naast drive, ook geduld en mensenkennis erg belangrijk zijn. Ik houd het grote doel en de lange termijn voor ogen. Waar ik echt van kan genieten is wanneer mensen langzamerhand steeds enthousiaster worden van nieuwe technologie en dit zelf gaan toepassen.

Heb je ook een interne Luminis rol?

Elke week is anders voor me en ik werk parallel voor diverse klanten. Een deel van m’n tijd ben ik ook intern bezig. Bijvoorbeeld om te sparren met collega’s, het helpen in een offertetraject, om een praatje voor te bereiden of ik heb een meeting met alle collega’s die werkzaam zijn voor één van m’n klanten. We bespreken dan de ontwikkelingen en bekijken of we op koers liggen. Zo ben ik niet alleen met de ontwikkeling van onze klanten bezig maar ook met die van Luminis.