Omscholen tot Software Developer: Rick’s verhaal

Jezelf omscholen naar een nieuw vakgebied is een reis die niet altijd even makkelijk is, maar nu ik er op terugkijk is het de beste keuze geweest in mijn carrière. In dit blog wil ik graag mijn persoonlijke reis met jullie delen, de uitdagingen die ik ben tegen gekomen en de waardevolle lessen die ik onderweg heb geleerd tijdens mijn omscholing tot Software Developer.

De vonk

Zo’n reis begin je natuurlijk niet zomaar. In mijn geval was het de groeiende fascinatie voor technologie. Ik was werkzaam als Marketeer, maar luister in mijn vrije tijd voornamelijk podcasts over de laatste technologische ontwikkelingen. Ik was in mijn dagelijkse werk veel bezig met branding en online marketing campagnes, maar ik houd me liever bezig met het manipuleren van data. Zelfs Excel bestanden automatiseren met VBA geeft mij meer voldoening dan het verzinnen van marketingcampagnes. Wat ging hier mis? Waarom kost het doen van mijn werk zoveel energie? Dat hoort er een beetje bij toch? De leuke dingen vinden plaats in het weekend… Of niet?

De verkenning

En toen begon het te knagen. Is dit wel de baan die het beste bij mij past? Is dit wat ik de komende jaren nog wil gaan doen als werk? En het belangrijkste, word ik hier blij van? Eigenlijk kon ik al die vragen redelijk snel met een overtuigende nee beantwoorden. Maar ja, waar begin je dan? Mijn eerste stap was met mensen praten die werkzaam zijn in de IT branche. Ik vertelde hen dat ik dacht aan een overstap, maar dat ik mij afvroeg of dit wel realistisch is op mijn leeftijd, toen 33 lentes jong. Romantiseer ik het misschien teveel? En waar in hemelsnaam begin je zo’n omscholing?

Werken bij Luminis - omscholen tot Software Developer

De sprong

Na een aantal gesprekken met Software Developers uit mijn kenniskring werd snel duidelijk dat omscholing grofweg in twee opties opgedeeld kan worden. Een eerste optie is om bij een bedrijf dat omscholingen verzorgt aan te kloppen en je aan te melden voor een omscholing, soms ook wel bootcamps genoemd. Er zijn hier namelijk genoeg van. Echter voelde het voor mij niet als het juiste pad. Na zo een training/bootcamp moet je jezelf namelijk terug gaan verdienen en op zich is dat niet erg, en zelfs logisch, het vervelende is dat je vaak ook minder keuze krijgt over waar je uiteindelijk geplaatst wordt/komt te werken. Dus besloot ik te gaan voor optie 2: omscholen via zelfstudie. Wellicht een lastigere route, maar wel eentje waar ik zelf in controle blijf. Een van de kennissen die ik had gesproken tijdens mijn verkenning wees mij op een gratis online cursus ‘Harvard University: CS50’s Introduction to Computer Science’. Gelijk een goede peiler om te checken of Software Development wel een goede match is. Let’s go!

De learning curve

En een match was het zeker. De cursus was een perfecte voorbode dat ik de eerste stap had gezet in de goede richting. Basisprincipes van computer science worden behandeld en je krijgt te maken met programmeertalen als C, Python en Java. Gelijk een goed moment om af te tasten welke taal mij het meeste aanspreekt. Na de cursus met veel plezier afgerond te hebben, had ik besloten mij te focussen op Java. Nu was het zaak vlieguren te gaan maken. In een jaar tijd ben ik mijn Github gaan vullen met hobbyprojecten, heb ik mijn Oracle Certified Associate en Professional gehaald en ben ik een privéproject gestart met twee vrienden (een backend en frontend developer) om zo vertrouwd te raken met het scrum framework.

De uitdagingen

Deze route klinkt nu alsof ik geen obstakels ben tegen gekomen, maar die waren er natuurlijk wel. Ook al besteed ik met veel plezier mijn uren aan IT/Software Development, die uren moeten wel ergens vandaan komen. In eerste instantie probeerde ik zoveel mogelijk in de avonduren te studeren. Echter loop je hier tegen de uitdaging aan dat je na een werkdag soms best moe thuis komt en dan vraagt het veel energie om nieuwe dingen te leren, zeker in een nieuw vakgebied. Daarom had ik besloten een dag minder te gaan werken om zo naast de avonduren ook een volle werkdag erbij te kunnen pakken. Vaak sneuvelde er in het weekend ook wel een dag aan het studeren, maar het weekend probeerde ik toch zoveel mogelijk te ontzien om tijd met mijn vrouw en kind te kunnen besteden. Deed ik dit niet, dan is mijn zoon (7 jaar) niet de beroerdste om mij erop te wijzen dat het weekend is. Mijn vrouw trouwens ook niet. Uiteindelijk resulteerde dit in grofweg 10 tot 15 uur per week die ik spendeerde aan mijn omscholing.

De gesprekken

Toen ik mij zeker genoeg voelde begon ik met solliciteren en mijn profiel bij recruiters neer te leggen. Eerlijk gezegd was ik nog niet zeker genoeg of ik de baan volledig in zou kunnen vullen, maar ik was zo gemotiveerd dat het voor mij de vraag was ‘wanneer’ ik Software Developer zou worden en niet ‘of’. En die vastberadenheid sloeg over toen ik in gesprek kwam met Luminis. De toenmalige chef zag het wel zitten, hij voelde namelijk wat ik zelf ook lang voelde: passie voor het vak. En natuurlijk had hij door dat ik wat betreft Software Development nog nat achter de oren was. Maar met een gezond stel hersenen, levens- en werkervaring uit mijn voorgaande banen en een goede dosis enthousiasme durfde hij het wel aan en hebben we elkaar de hand geschud. Sindsdien ben ik met veel plezier werkzaam bij Luminis. De match had in mijn ogen niet beter kunnen zijn. Ik ben gedreven mij te blijven ontwikkelen en Luminis faciliteert dit op verschillende vlakken. Zo is iedereen binnen het bedrijf enorm toegankelijk om vragen aan te stellen, worden er met grote regelmaat sessie gegeven waar collega’s hun kennis delen of een nieuwe techniek willen proberen en zijn er verschillende interne trainingen om jezelf te ontwikkelen.

En nu?

Mijn reis van Marketing naar Software Developer heeft mij veranderd op verschillende vlakken. Het heeft mij geleerd dat met toewijding, discipline en de bereidheid te veranderen het mogelijk is om een succesvolle carrièreswitch te maken. De weg kan uitdagend en intimiderend zijn, de beloningen aan het einde zijn immens.

Zit jij op je plek? Geeft jouw werk je nog energie? Twijfel je ook een carrièreswitch te maken naar Software Developer? Mijn advies zou zijn, ga op onderzoek uit. Wacht niet langer en ontdek of het een match is. Want als dat zo is, dan staat er een prachtige reis op je te wachten.

Voel je vooral vrij om contact te zoeken als je vragen hebt of als je gedachten wilt uitwisselen, via LinkedIn of rick.deruiter@luminis.eu.

Want to know more about what we do?

We are your dedicated partner. Reach out to us.