Soundbyte 178: Don’t be afraid

-

This Soundbyte is only available in Dutch.

Tja, ik wist niet dat mijn titel voor deze soundbyte, “Don’t be afraid”, zo’n dubbele lading zou krijgen met het nieuws van de afgelopen week. Gelukkig geen Franse taferelen, maar afgelopen donderdag waren er toch verschillende NOS medewerkers die bang zijn geweest. In deze soundbyte daarom aandacht voor zowel de actualiteit als de diepere betekenis van deze titel.

Plastic of echt

Ik was afgelopen donderdag heerlijk aan het sporten. Een wedstrijd voor de Badmintoncompetitie en na een felle strijd hebben we de tegenstanders, die ons dicht genaderd waren in de ranglijst, toch met een stand van 4 – 2 laten zien dat wij niet bang van ze waren. Eenmaal aan de bar later op de avond krijgen we ineens te horen: “het journaal van 8 uur is niet doorgegaan omdat er een gijzeling was!” Onze eerste, verbaasde, reactie was: is dit een geintje van iemand op social media of zo; laten we maar eens kijken op de NOS-app. Maar 3 ‘tikken’ verder en we zien daar iemand met een pistool in een NOS studio staan. 

Enfin, het verloop van dat verhaal weet inmiddels iedereen al, inclusief het verhaal dat het pistool die deze jongeman bij zich had van plastic bleek te zijn. Maar je schrikt wel behoorlijk als zulke verhalen ‘echt’ blijken te zijn. En ik kan mij heel goed voorstellen dat vele NOS medewerkers op die avond wel ‘afraid’ zijn geweest.

Uitdagen en uitdragen

Maar zoals gezegd wilde ik met jullie in deze Soundbyte stilstaan rondom het thema “Don’t be afraid”. Waarom? Omdat wij als Luminis niet bang zijn om een ander verhaal naar buiten te brengen. De term ADA, Anders Dan Anderen, gebruiken wij nog al eens. Wij dagen graag al onze stakeholders uit. Zo doen wij dat ook wel eens bij een offerte waarbij wij wel eens bewust een ander antwoord geven op de oorspronkelijke vraag. Dat doen wij natuurlijk niet zomaar, maar omdat bijvoorbeeld de vraag van de klant niet de juiste oplossing gaat zijn voor hun probleem. Als Luminis moeten wij dat aan durven te geven dat iets anders zou moeten.

Zo is het ook met het uitdragen van onze boodschap. Afgelopen vrijdag zaten wij met een aantal Luminis collega’s bij elkaar om stil te staan rondom whitepapers. Als Luminis hebben wij een boodschap te vertellen naar de buitenwereld toe en een van de middelen om die boodschap goed naar buiten te brengen is door middel van whitepapers. In een whitepaper kunnen wij heel goed laten zien waarom een bepaalde techniek al dan niet gebruikt zou moeten worden en kunnen we middels de juiste referenties laten zien wat wij allemaal aan boord hebben.

Wij willen dus graag ons eigen geluid naar buiten brengen en we moeten dus niet bang zijn om dat dan ook te doen. We zijn soms nog te bescheiden in het uitdragen van die boodschap. De sessie zorgde in ieder geval voor voldoende energie en inspiratie rondom dit onderwerp en we hebben ook een aantal nuttige tips meegekregen om het schrijven van en een whitepaper tot een succes te maken.

Inmiddels gaan de enthousiaste collega’s nu verder broeden om de juiste onderwerpen naar boven te halen zodat wij die als Luminis kunnen gaan uitdragen.

Spread the word and listen

Naast deze whitepapers zijn we als Luminis bezig om binnenkort ook op andere wijze ons verhaal naar buiten te brengen, namelijk door middel van een eigen mini-conferentie. Robin verwees er in de vorige Soundbyte 177 (Go) al naar: wij zijn nu bezig met een interne call for papers zodat wij straks coole verhalen kunnen gaan vertellen over wat ons bezighoud. Binnenkort gaan we dit verder naar buiten brengen; wij zijn tenslotte niet bang om onze mening te geven.

Vandaar dus de titel van deze week “Don’t be afraid”. Vaak ontstaat er een verhaal n.a.v. een nummer wat ik ergens gehoord heb; dit keer heb ik de muziek bij het onderwerp gezocht. En toen verschillende versies beluistert (want de titel wordt vaak gebruikt in de songs!) om uiteindelijk onderstaande ‘video’ met jullie te delen: het nummer Don’t be afraid van Maduk is een leuk nummer om naar te luisteren, alleen was er geen ‘echte’ video clip van. Onderstaande versie ‘beweegt’ in ieder geval nog…:-)

Veel luisterplezier toegewenst en laten wij met zijn allen niet bang zijn om onze boodschap uit te dragen. We hebben tenslotte wat te vertellen!

Laten we er deze week weer wat moois van maken!

Bert.