Soundbyte 184: Don’t stop me now…

-

Het is alweer zondagavond. Mijn voorbereidingen voor de gemeenteraad volgende week zijn gedaan, blijft over de soundbyte. 

Na ruim een half jaar was het weer tijd voor een nieuw project. In mijn laatste project heb ik met Java 8 gewerkt en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van Java 8 Lambda’s en de stream API. In mijn voorlaatste grote project heb ik met Java EE 6 gewerkt. Het nieuwe project zal worden gedaan met Java EE 7 in combinatie met Java 8, en nu eens niet met Groovy/Grails.

De reden is niet omdat de toekomst van Grails onder druk staat, nu Pivotal (bedrijf van Grails project lead Graeme Rocher) heeft aangekondigd minder (of zelfs niet meer) in Grails te investeren en ook niet omdat ik vind dat Java EE 7 in combinatie met Java 8 zoveel beter is dan Grails. Grails blijft een goed platform voor supersnelle ontwikkeling van applicaties en Groovy is gewoon een super JVM taal. Groovy’s closures zijn nog steeds expressiever en hier en daar krachtiger dan Java 8 lambda’s. Hier vind je een leuke vergelijking tussen de twee.

We hebben er mede voor gekozen om variëteit in onze kennis te hebben. Het is in deze tijd ook enorm belangrijk om jezelf breed te ontwikkelen en je niet vast te pinnen aan een technologie. 

Als front-end technology kijken we ook naar AngularJS en naar TypeScript. We zaten toch ook wel erg te kijken naar de 2.0 versie van AngularJS, maar ook naar AtScript. AtScript, ook uit de keuken van AngularJS en daarmee Google, is een superset van Microsoft’s Typescript en breidt deze uit met annotations and type introspectie. Afgelopen week werd bekend vanuit Microsoft dat AtScript en TypeScript zijn geconvergeerd en dat AngularJS 2.0 in plaats van AtScript gebruik blijft maken van Typescript, dus gewoon gebruik blijven maken van TypeScript. En dat vind ik dan ook wel weer een leuk nieuwtje. Google en Microsoft werken samen: fantastisch.

Daar krijg je als techneut toch wel heel veel kriebels van en dat is ook het leuke in ons vak. Er is geen enkel vak waarbij je zo bij moet blijven met de nieuwste technologie, maar ook geen enkel vak waarbij dat inplaats van energie kost, energie oplevert.

Nu moet er nog een stukje muziek bij. Ik kan eigenlijk niets anders verzinnen dan Queen met “Dont stop me now!

Happy coding…