Soundbyte 201: De vogel is bevlogen

-

Nee, inderdaad be-vlogen en niet: ‘ge-vlogen’, al geldt dat voor mij wel want ik ben op dit moment in Spanje!
De titel schoot me te binnen nadat we laatst met een aantal mensen weer eens een ‘Smaakmakersbijeenkomst’ hadden. Dit doen we een paar keer per jaar met wisselende samenstelling en wisselende onderwerpen. Vooral om eens de tijd te nemen voor een bepaald onderwerp en daar de ongezouten mening van anderen over aan te horen. Van te voren verzucht ik dan dat dit me toch zo weer 1,5 dag ‘kost’ en achteraf besef ik mij steeds weer hoe waardevol het is om even de tijd te nemen voor zo’n onderwerp en (nog belangrijker) diverse mensen van Luminis beter te leren kennen.

Anders..

Het thema was dit keer Branding. We gingen op zoek naar een omschrijving van wat Luminis is en hoe je kan uitleggen wat we doen en hoe we zijn als bedrijf. Daarbij kwamen we in een groepje op gegeven moment op de term ‘quirky’ als vertaling van eigenwijs. Dat vind ik eigenlijk wel een passend woord voor Luminis. Quirky klinkt nerdy, grappig en anders. De gesprekken gingen dus 1,5 dag over Branding: hoe profileren we ons en hoe kan een ieder daar aan bijdragen. Best lastig voor de meesten. Het belangrijkste besef was denk ik dat dit in kleine dingen zit: bijvoorbeeld door over Luminis te vertellen als iemand vraagt wat je voor werk doet (in plaats van: ik doe iets in de IT). Je hoeft daarbij geen andere dingen te doen dan waar je eigen capaciteiten liggen op dat vlak. Wanneer we op die manier 125 ambassadeurs hebben helpt dat echt enorm de olievlek van onze bekendheid te verspreiden. En bekendheid helpt onszelf om trots te zijn op wat Luminis is, om andere techneuten aan te kunnen trekken en natuurlijk ook richting mensen die vinden dat we iets voor hen kunnen doen op dit vlak (ook wel klanten genoemd).

Het blijkt voor de meesten ook lastig uit te leggen wat Luminis nu eigenlijk is. Wel is de algemene gedachte dat we ‘anders’ zijn en een echt technologie-gedreven groep van vakidioten (met wat aanverwante functies daarbij ter ondersteuning). Hoe we dat ‘anders zijn’uit moeten leggen is een belangrijk thema voor dit jaar en ik hoor graag een ieders gedachte daarover!

Bevlogen

Nu dan nog even de link met de titel. In het kader van ‘anders zijn’, maar ook de beste willen als clubje vakidioten doet mij dat denken aan de term ‘vogel’. Dit wordt vaak onder muzikanten gebruikt: die vogel speelt te gek! En het klinkt ook wel een beetje hippie-achtig. Daarom past het wat mij betreft wel bij Luminis. Een beetje rebels, hippie-achtig, anders en beter willen zijn met veel linkjes naar sport en muziek, waar de beste willen zijn en bevlogenheid ook een grote rol speelt, net als bij Luminis. Ik gebruik de metafoor van een bandje ook vaak als het om Luminis gaat, mocht je dat nog niet gehoord hebben komt dat zeker nog J (heel vaak).

The sound

Een mooi verhaal hierbij is van Sting. Toen de Police uit elkaar ging had hij een advertentie opgehangen in een studio waar hij vroeg om de beste muzikanten. Saxofonist Brandford Marsalis kwam toen naar hem toe en zei dat als Sting de beste muzikanten wilde dat hij jazzmuzikanten moest hebben. Zo geschiedde het en de nieuwe band van Sting was geboren……. Het eerste live concert van deze band werd zijn nieuwe album (Bring on the night) en was een schok voor veel fans van Sting die het maar rare muziek vonden. Sting is een bevlogen vogel die zichtzelf opnieuw blijft uitvinden. Luister vooral naar de pianosolo van (de inmiddels – veel te jong – overleden) Kenny Kirkland.

Album versie:

https://youtu.be/_y9ALfeXztw 

Live video:

 

Laurens Miedema.