Soundbyte 203: Road trippin’

-

Lekker hoor, de eerste collegae keren alweer terug van vakantie en ik mag nog..

Wanneer begint je vakantie?

Wij vertrekken meestal ’s-nachts. Een oude gewoonte nog. Toen onze kinderen klein waren en we met de auto op vakantie gingen, sliepen ze een groot deel van de reis. Wel zo rustig. Ze vroegen dan niet onophoudelijk of we er al waren of we wat konden gaan drinken of ze konden plassen of ze een ijsje mochten of zonder aanwijsbare reden gewoon wilde stoppen. Eigenlijk alles om er maar te ‘zijn’. Zij keken juist uit naar de bestemming. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Als ik terugkijk zaten zij vaak opgepropt achterin. Samen met alle tasjes die op het allerlaatste moment toch nog mee moesten en niet meer in de kofferbak pasten.
Begint de vakantie pas op de plaats van bestemming of al bij aanvang van de reis?

Mijn reis

Mijn eerste paar maanden bij Luminis zie ik als een reis. Deze maanden gingen in een sneltreinvaart. Geen uitgestippeld spoor, dat wist ik al, maar een enorme wirwar en complexiteit voor een relatieve leek. Mede ook omdat de meeste IT spraakwatervallen die als verduidelijking waren bedoeld, als abracadabra langs me heen gingen. Het is net het leren van een nieuwe taal. Ik ben me ervan bewust dat om ‘native’ te worden en om ‘onbewust bekwaam’ te worden, het leren langs diverse stations loopt. Dat neemt nu eenmaal zijn tijd.

De klantreis

Ook klanten maken een reis met ons. Zij zien dat ook hun wereld al geruime tijd in hoog tempo aan het veranderen is. Ze willen vertrekken van waar ze nu staan of, in het minste geval, de huidige situatie flink veraangenamen. Ik geloof dat het vertrekpunt van onze oplossing altijd het perspectief van de klant moet zijn. De klant bepaalt namelijk of datgene wat wij toevoegen ook van onderscheidende meerwaarde voor hem is.
Belangrijk hierbij is dat we klantperspectief en daarmee de klantvraag voldoende uitdagen om erachter te komen wat zijn ambitieniveau is. Waarmee kunnen we meer helpen dan waar de klant in eerste instantie om vraagt.
We moeten ook onszelf willen uitdagen op de klantvraag. Dit om ervoor te zorgen dat de beste oplossing ook als meerwaarde wordt ervaren.

Het reisbureau

‘Vroegûr’ boekte je een reis bij het reisbureau. Je maakte je wensen kenbaar en zij zochten er een reis + bestemming bij. We zijn gelukkig geen reisbureau. Reisbureaus zijn bijna overbodig geworden. Wat kunnen zij een reiziger nog bieden wat deze zelf allang online kunnen vinden? Ik kan me nog herinneren dat de voorbereiding op de vakantie, het kiezen van een bestemming, de reis zelf en alles wat hierbij kwam kijken, bijdroeg aan het verhogen van het verlangen naar de reis. Een reisbureau speelde toen nog een belangrijke rol voor veel mensen. Dat vind ik een interessante gedachte. Hoe kunnen wij het verlangen naar het reizen met ons prikkelen en vergroten? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de vaak overweldigende ervaring die klanten met ons hebben tijdens de ontwikkeling en implementatie ook ervaren wordt voordat een opdracht wordt verleend? Met het invullen van de minimale voorwaarden komen we er niet. Daarmee voldoen we alleen maar aan de minimale verwachting, een ‘industriestandaard’. Het schetsen van een aantrekkelijk, haalbaar en uitdagend reisdoel en de mooie reis voor de klant helpt om te kiezen voor de juiste reispartner.

Hoe we dit nog beter kunnen doen is iets om over na te denken op mijn reis.

Zwarte zaterdag

Omdat we dit jaar weer met de auto gaan, het ernaar uitziet dat de boeren staken op onze route en we bovendien op zwarte zaterdag reizen, belooft het een lange reis met veel muziek te worden. Er schieten dan natuurlijk heel veel nummers door mijn hoofd die ik graag draai. Welke nu te kiezen? Ik ben benieuwd wat mijn reisgenoten van mijn onderwegmuziek gaan vinden:

Red Hot Chilly Peppers, Road Trippin’

Louis