Soundbyte 205: Somewhere Else

-

De speld had het een aantal weken geleden helemaal bij het rechte eind: het is een kutzomer wanneer meer dan 5 dagen achter elkaar door voldoende mensen deze uitspraak wordt gedaan (hetgeen al waar is zo lang er officieel aan het weer gemeten wordt). Want wat een weer is het dit weekend geweest. We hadden gepland om lekker lange avonden buiten te zitten en allerlei lekkere dingen op de barbecue te maken. Want de buitenkeuken was precies op het juiste moment klaar: voor de lekkere en warme avonden in augustus. Helaas: niets is minder waar. Ik mocht in mijn eentje buitenstaan bij de barbecue en alle gezelligheid was binnen ;-/

Dat brengt me dan ook meteen bij de muziek waar ik op dit moment naar luister: een prachtige uitvoering door Marillion van “Somewhere Else”. Want daar heb ik wel zin in; even ergens anders zijn waar meer zon is…

 

Waar moet dat heen met EdTech

Technologie in educatie is al een hele tijd een onderwerp wat me bezighoudt. Sterker nog: vanuit een puur persoonlijk motief als boze vader met opgroeiende kinderen verbaas ik me al jaren over de stand en toepassing van technologie in het onderwijs en de mogelijke innovatie daardoor. Dit weekend las ik weer eens een aantal artikelen waardoor ik niet geruster ben geworden.

Het eerste waar ik wat bang van wordt is de ongenuanceerde mening dat iedereen moet leren programmeren. En alhoewel ik de humor wel in zie van een wereld met alleen maar beta’s, die ‘s morgens netjes alle hagelslag op hun boterham ordenen en overal rechte hoeken aan maken, heb ik het gevoel dat deze hypnose ongezonde vormen begint aan te nemen. Schijnbaar is het moeilijk om te begrijpen dat niet zozeer het programmeren ‘an sich’ complex is, maar daarnaast ook de diepe mogelijkheden die ermee mogelijk worden. Volgens mij moeten we terug naar begrippen als “meesterstuk” en “samen” als uitgangspunten voor een gezond stuk “creatieve destructie“. Want dat de tijden veranderen en dat de onzekerheid almaar groter wordt is onweerlegbaar, maar laten we alsjeblieft niet blijven hangen in oneliners. Daarvan heeft ons vakgebied al voldoende.

Een ander apect van EdTech is wel dat de investeringen in die markt, want dat is het zonder meer, hals over kop groter worden, zonder dat dat daadwerkelijk het onderwijs verandert. Evenals bij de hypnose die ik hiervoor noemde dat iedereen moet leren programmeren, wordt EdTech veelal bezien vanuit het perspectief om het onderwijs te verbeteren, maar nooit echt om het te veranderen. De blog-post van Audrey Watters zette me dan ook weer aan het denken.

Als laatste wil ik graag even stilstaan bij de bijzondere cyclus van kenniscreatie en -ontsluiting door en voor het onderwijs. Ik vind de steeds grotere dynamiek en interactie tussen onderwijs en academia enerzijds en de markt anderzijds van grote toegevoegd waarde. Echter wanneer ik lees op welke manier kennis, die tenslotte met belastinggeld is ontwikkeld, wordt geëxploiteerd en hoe dit wordt beschermd, dan denk ik: het wordt hoog tijd dat dit gaat veranderen. En zoals altijd begint dit bij jezelf. Dus mijn oproep aan iedereen is: “Sta eens stil bij het onderwijs, de wereld om je heen en hoe je kunt helpen”.

En, om dan ook maar helemaal in de goede sfeer te blijven, wil ik graag afsluiten met een ander nummer van Marillion: “If My Heart Were a Ball, It Would Roll Up” (thanx René).

CU,
Snah