Soundbyte 369: Mag het licht uit

-

Op zondagavond om 19.00 is het voor mij toch nog vaak het moment om voetbal te kijken. De samenvattingen van een weekend Nederlandse competitie trekt dan weer voorbij. Echter vanavond liep het wat anders. Bij de wedstrijd van Feyenoord, in de kuip, viel het licht uit en dit was niet snel te herstellen. De wedstrijd Feyenoord – VVV werd daarom gestaakt. Iets wat je de laatste jaren niet meer zo vaak ziet. 
Vanwege regen, sneeuw of ander ‘natuurgeweld’, gebeurd nog een enkel keer, maar op technisch vlak, hebben we het met zijn allen toch wel aardig onder controle. 

We zijn als mens in de westerse wereld compleet afhankelijk geworden van allerlei vormen van techniek. Gas, water en elektriciteit zijn onze eerste levensbehoefte na lucht om te ademen en een dak boven ons hoofd. De discussie over gas, laat ik hierbij even in het midden. 
Maar ook “het internet” is zo langzamerhand zo’n gemeengoed geworden, dat we nog amper zonder kunnen. Om mijn zoons te quoten: “wat een kak-wifi hebben ze hier, ik kan niet eens Fortnite spelen”. Ok, geen levensbehoefte nr. 1, maar toch wel verrekte handig. 

 

In ons vakgebied is het überhaupt een no-brainer. Hans riep het afgelopen DevCon nog. “Software is eating the world”. De grote drijfveer hierachter is de connectiviteit van alles. Waar we ons niet lang geleden nog druk maakte over welke server de beste verbinding had om “Call of Duty” te spelen, pakken we nu onze iPad op en spelen we binnen de kortste keren Fortnite met mensen van over de hele wereld zonder hier verder over na te denken. Onze FitBit’s en Garmins volgen al onze bewegingen en zetten onze laatste prestaties voor ons klaar om te delen met wie we maar willen. We pakken onze smartphone en zetten de thermostaat alvast wat hoger, omdat we een uurtje eerder thuiskomen dan gepland. 

Wat hebben we dan toch ook een prachtig vakgebied, denk ik dan. De mogelijkheden zijn eindeloos en liggen ook nog eens voor het oprapen, met de mogelijkheden die alle cloudproviders je tegenwoordig bieden. Wat nou een hostingprovider zoeken. Hoezo hebben we wel voldoende capaciteit om extra datastores te plaatsen. En ook de infrastructuur en de beveiliging heb je geheel in eigen handen. We hebben alle macht om dit in te zetten voor wie dan ook. Ons werk wordt alleen maar mooier, veelzijdiger en uitdagender. 

 

Terwijl ik dit schrijf, begint bij mij langzaam het licht uit te gaan. Een intensieve week, met als toetje een afstraffing op de tennisbaan. Mijn week is klaar…..op naar de volgende. 
 

 

En voor degene die ‘m nog niet voelde aankomen…….De Dijk.