Accelerate deelnemers over hun ervaringen: in gesprek met Frank en Lutske

-

Frank Folsche begon 2,5 jaar geleden met de eerste lichting van het Accelerate-traject. Lutske de Leeuw is dit jaar gestart en onderdeel van de tweede lichting.

Accelerate is een op maat gesneden opleidingstraject, opgericht door Luminis en Thales, waarmee we technisch talent klaarstomen voor de top van het Nederlandse tech-landschap. Thema’s als empathie, vakmanschap en ondernemerschap staan centraal. Frank en Lutske gingen met elkaar in gesprek over hun ervaring, motivatie en dromen in dit bijzondere traject.

Frank, wat was voor jou de reden om te starten met Accelerate?

“Zoals bij de meesten was het ook mijn doel om vanuit een software ontwikkelaarsrol door te groeien naar de rol van software architect. Dit gezamenlijke opleidingstraject, waarbij je in 18 maanden werkt aan zowel je persoonlijke ontwikkeling als technische vaardigheden, droeg zeker bij aan het behalen van dit doel. Want sinds 1 januari ben ik software architect”.

Ik ben eigenlijk erg benieuwd naar jouw doelstellingen Lutske. Kun je daar iets over vertellen?

“Tijdens een opwarmsessie werd ons gevraagd over doelen na te denken. Ik dacht mijn doelen duidelijk voor ogen te hebben. Echter, toen ik dit besprak met mijn coach gaf hij aan dat ik deze doelen al ga bereiken binnen het opleidingstraject. Hij daagde mij daarom uit na te denken over wat ik wil in de toekomst. Nu ben ik dus aan het nadenken over doelen voor de langere termijn, zonder mij te veel vast te pinnen op 1 doelstelling. Het mooie aan dit traject is dat alles vrij staat. Het traject is aanpasbaar op dat wat je er zelf uit wil halen. Je krijgt een mooie basis mee en de juiste tools om veel te bereiken”.

Wat is jouw eerste indruk van Accelerate Lutske?

“Het is bij Accelerate allemaal heel open en eerlijk. Ik wilde heel graag deelnemen om verder te groeien. Accelerate gaat ook over persoonlijk leiderschap; waar sta je precies en hoe kun je zaken beter aanvliegen? Dat helpt je natuurlijk ook weer in je verdere carrière, welke richting je ook kiest. Ik vind het fijn dat ik deze kans krijg van Luminis. Het is een organisatie die veel empathie toont en dat vind ik ontzettend prettig”.

Frank: “Ja, ik denk dat het heel tekenend is voor Luminis dat ze dit traject begonnen zijn en niet iets van de plank pakken wat andere organisatie aanbieden. Dat ondernemende van Luminis kan ik enorm waarderen. Ze analyseren de uitdagingen en zoeken vervolgens de beste oplossingen.”

En Frank, hoe kijk jij aan tegen de human skills die je ontwikkelt tijdens het Accelerate-traject?

“Ik vind de manier waarop Accelerate op dit gebied is ingestoken erg goed. Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen qua human skills. Tijdens het Accelerate-traject zoom je verder in op wat voor type persoon je bent aan de hand van een variant op de kleuren van Jung. Mensen zijn heel verschillend en bepaalde typen mensen reageren anders dan andere types. Het is waardevol dit van jezelf, maar ook van je collega’s te weten. Je leert snel wat werkt en wat niet.”

Als je dit zo hoort, wat zijn jouw verwachtingen van Accelerate Lutske?

“Voor mij draait het voornamelijk om mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik wil zoveel mogelijk leren over mijn valkuilen. Ook vind ik het interessant te leren hoe je het beste met anderen om kunt gaan. En op technisch gebied zoomen we ook verder in. Het mooie aan dit traject is dat je een tijd met dezelfde groep optrekt en dat je veel van elkaar leert. Omdat er ook deelnemers zijn vanuit andere organisaties maak je kennis met veel verschillende perspectieven. Ik kijk enorm uit naar de tijd die voor ons ligt.”

Frank, heb jij nog tips voor Lutske?

“Wat ik je zou willen meegeven, is vooral goed na te denken over de doelen die je opstelt. Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel van het traject. Maar als je dat goed doet, dan haal je er ook het meeste uit. En tijdens het traject kun je de doelen nog bijstellen en scherper neerzetten. Sterker nog, dat is een belangrijk onderdeel van Accelerate. Je kijkt voortdurend met de groep naar de doelen en meet tussendoor of je progressie maakt. Daarnaast zou ik je aanbevelen om gebruik te maken van de hulptroepen”, geeft Frank aan.

Lutske: “De hoeveelheid mensen die allemaal klaarstaan om je te helpen verbaasde mij wel in het begin. Je hebt een coach, een trainer, een buddy en dan nog de andere deelnemers en de stuurgroep. Ik was overweldigd door al deze mensen in de zaal die je kunt raadplegen voor vragen. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen en we gaan er keihard aan werken. Er zijn zoveel mensen geïnteresseerd in mijn ontwikkeling, dat is niet zomaar iets. Het is de kracht van dit traject.”

Lutske en Frank, bedankt voor jullie deelname aan dit interview. Wij wensen Lutske en de andere deelnemers veel succes met hun Accelerate-avontuur. Wil je meer weten over Accelerate? Neem dan contact op met Janneke Gijzel.